Karın Germe Ameliyatı

Neden yapılır?

Özellikle doğumdan veya aşırı kilo kayıplarından sonra karın bölgesinde yağlanmayla birlikte veya yağlanma olmaksızın sarkma ortaya çıkabilir. Bununla birlikte karın kaslarında gevşeme de söz konusu olabilir. Böyle bir durumda yapılması gereken karın germe ameliyatıdır.

Nasıl yapılır?

Bu ameliyat sırasında sarkmış olan deri ve deri altı yağ dokusu çıkarılır, karın kasları sıkılaştırılır, karın derisi gerilir. Sarkmanın durumuna göre yeni göbek deliği oluşturulabilir veya oluşturulmayabilir (mini abdominoplasti).

Sarkmayla birlikte yağlanma da varsa ameliyat liposuction’la birlikte yapılır. Vücut hatları düzeltilmesine yönelik ameliyatlar (estetik meme ameliyatları, liposuction gibi) veya diğer bazı ameliyatlarla (rahim, yumurtalık, göbek fıtığı ameliyatları gibi) beraber de yapılabilir. Karın germe ameliyatı genel anestezi altında yapılır.

Ameliyat süresi 2 ile 4 saat arasında değişir.

Ameliyat sırasında kıllı bölgenin hemen üzerinden her iki yana doğru uzanan yaklaşık 25-30 cm uzunluğunda bir kesi yapılır. Göbeğe kadar olan sarkmış deri, deri altı yağ dokusu çıkarılır. Karın kasları sağlamlaştırılır. Üst karın deri, deri altı dokusu kesi yapılan yere kadar gerdirilir ve göbek yeni hazırlanan göbek deliğine yerleştirilir. Ameliyat kesisi alınmayan dikişlerle deri içinden dikilir. Ancak kalan iz kalıcıdır.

Ameliyat sonrası nasıldır?

Hastanede kalış süresi 1 veya 2 gecedir. Ameliyat sonrası ilk üç haftalık dönemde destekleyici bir bel korsesi kullanılmasında büyük yarar vardır. İşe dönüş, yapılan işe bağlı olarak ortalama bir hafta 10 gün içinde olur. İlk iki ay çok ağır kaldırmak veya ciddi karın egzersizleri yapmaktan kaçınılmalıdır.

Ameliyat izi, ilk birkaç ay içinde kötüye gider gibi görünmekle birlikte bir yıllık dönemde giderek solar ve silinir, ancak hiçbir zaman tam olarak geçmez.