Horlama ve Uyku Apnesinin Cerrahi Tedavisi

Horlama ve uyku apnesinde etkili cerrahi tedavinin sırrı, hastalığın nereden kaynaklandığının doğru tespiti ve hasta ile uyumlu bir tedavi planı oluşturmaktan geçer.

Basit Horlama Cerrahisi

Basit horlama, apnelerin eşlik etmediği horlama olarak tanımlanır. Sıklıkla üst solunumdaki hava yolunun darlıklarına bağlı olan horlama basitçe burun tıkanıklıkları ya da yumuşak damağa yapılacak girişimlerle düzeltilebilir. Bazı hastalarda ağız içerisinde büyük yer kaplayan bademciklerin alınması da gerekebilmektedir. Eğer hem burun hem de yumuşak damak bölgesinde birlikte sorun tespit edersek her iki bölgenin birlikte ameliyatı da yapılabilmektedir.

Horlama ve Uyku Apnesi Cerrahisi

Uyku apnesinin horlamaya eşlik ettiği durumlarda yumuşak damağın aşırı gevşemesi ve aşağıya doğru sarkıtması ya da dil kökünün aşırı büyük olmasına bağlı uyku sırasında geriye kaçarak solunum yolunu tıkaması akla gelir. Bazı nadir durumlarda gırtlak bölgesindeki, kıkırdak dokularda uyku apnesine neden olabilir. Sorunun hangi bölgeden kaynaklandığının doğru tespitinden sonra yapacağımız doğru cerrahi planlamayla uyku apnesi düzeltilebilir. Günümüzde yumuşak damağa uyguladığımız UPP ameliyatlarındaki yeni tekniklerle ameliyatta görülen risk oranları minimuma inmiştir. Eskiden klasik olarak her UPP ameliyatında bademcikler alınırken artık gerek görülmediği durumda bademciklere dokunulmamaktadır.

Dil kökü ameliyatları

Dil kökünün geriye kaçarak solunumu tıkadığı hastalarımızda eğer hastamız CPAP kullanamıyor ise Sleep-in (Dil kökü süspansiyonu) ameliyatı yapmaktayız. Ağız boşluğunu kaplayan büyük dili olan hastalarda uyku sırasında geriye kaçan dil kökü çene kemiğine desteklenerek geriye kaçması önlenmektedir.

Horlama Cerrahisi Ağrılı mıdır?

Horlama için buruna uyguladığımız cerrahi tekniklerin hiçbirisinde tampon uygulaması yapmadığımızdan burun ameliyatlarında ağrı yakınması olmamaktadır. Ancak yumuşak damak ve dil bölgesinde yapacağımız işlemlerde ortalama bir hafta süren tıpkı bademcik ameliyatı sonrasında görülen yutkunma güçlüğü yakınması olmaktadır. Ameliyat sonrasında verdiğimiz ağrı kesici tedavi sayesinde hastalarımız rahat etmektedir.

Özellikle basit horlama tedavisinde kişinin yumuşak damak yapısı uygun ise Pillar İmplant uygulaması ile horlama giderilebilir.

Pillar İmplant Nedir?

18mm uzunluğunda ve 2mm kalınlığında pütürlü dokuma yüzeyi olan 3 adet implanttan oluşur. İleri teknoloji ile steril olarak üretilen bu implantlar yumuşak damağın kas dokusuna yerleştirilir.

Nasıl Etki eder?

İmplant yumuşak damağa yerleştirildikten sonra yabancı cisim reaksiyonu göstererek yumuşak damağın gevşek ve sarkmış dokuları içinde sert bir nedbe dokusu oluşmasını sağlar. Böylece uyku sırasında gevşeyip titreşerek ses çıkartan yumuşak damak eskisi gibi titreşemez ve horlama sesi kaybolur.

Nasıl Uygulanır?

Pillar İmplant lokal anestezi altında yaklaşık 10 dakika gibi kısa bir sürede uygulanan kısa bir girişim ile yerleştirilir. Uygulama sonrasında hasta hemen evine ya da işine dönebilir. Ağrı olmaz.

Horlamam ne zaman kaybolur?

Uygulamadan hemen sonra dokularda hafif şişlik olacağından ilk bir hafta horlama geçmez hatta hafif artabilir. İlk bir aylık dönemde horlamanız azalır ve 3 ay içerisinde de damakta oluşan sert iyileşme dokusu sayesinde horlamanız geçer.

Neden Pillar İmplant?

Uygun hastalarda Pillar İmplant uygulaması diğer tekniklere göre avantajlar içerir. Horlama tedavisinde kullanılan en ağrısız yöntemdir ve uygulanması kısa ve kolaydır. Dokulara geri dönüşümsüz zarar vermediğinden riskli bir yöntem değildir. İyileşme sürecinde kişiyi günlük aktivitelerinden alıkoymadığından iş gücü kaybına yol açmaz.

Uyku Apnesinde de kullanılabilir mi?

Ağır uyku apnesi olan hastalarda Pillar İmplant fayda etmez. Basit horlamaya eşlik eden hafif apnesi olan hastalarda apnelerde düzelme gözlenebilir.